Нов начин да измъкнат големи парични суми от жертвите си са измислили телефонните измамници, съобщават криминалисти от Плевен.

Вече е изоставена „класическата схема” чрез въвеждане в заблуждение с автопроизшествия, даване на пари на адвокати, полицаи или други длъжностни лица, търговията с ремъци или резервни части.

Престъпниците се ориентират към симулиране на отвличания на близки, роднини или работодатели.

Схемата се оказва „работеща”, защото вече има „ужилени” плевенчани.

Схемата, прилагана от телефонните измамници, е проста. Те се обаждат по домашните или мобилните телефони и когато непредубеденият обект на измамата е податлив, те имитират глас на близък човек и обясняват, че той е отвлечен.

Подправят изключително старателно гласовете на роднини, приятели или работодатели. Въвеждат в заблуждение жертвите, използвайки доверчивостта, наивността и желанието им да помогнат.

Приканват да се изпълнят исканията им – да предоставят паричен откуп. Дори заплашват с имуществена вреда „обработваното лице” или с физическа разправа „отвлечения”.

Има престъпници, които разполагат с лична или фирмена информация за жертвите. Определят час и място за среща, на която трябва да получат откуп – пари в брой, за освобождаването на заложника. Най-често това са населени места извън Плевен.

За ограничаването на възможностите за подобни измами криминалистите предупреждават гражданите да не се доверяват на подобни обаждания, особено когато те изискват допълнителни действия – предоставяне на лична или фирмена информация, предоставяне на пари в брой.

Те съветват да се уведоми полицията, откъдето гарантират анонимността при подобни случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase